Advocaten in Nederland zijn allen lid van de Nederlandse Orde van de Advocaten. Het is voor advocaten die hun beroep willen uitoefenen, verplicht om lid te zijn van deze Orde. Hierdoor blijft de kwaliteit van advocaten gewaarborgd. Indien een advocaat geen lid is van de Orde, is hij niet gerechtigd om zijn beroep uit te oefenen. Iedereen heeft de mogelijkheid om te controleren of zijn advocaat wel of geen lid is van de Orde van Advocaten.

BEF-ADVOCAAT-GERECHTSHOF-GRONINGEN-TOGAWat doet een advocaat?

Een advocaat wordt ingehuurd door een partij, om de rechten van die partij te waarborgen. Een advocaat kan je bijstaan in een juridisch proces. Een advocaat moet de rechter ervan overtuigen dat zijn cliënt gelijk heeft. Iedereen heeft recht op een advocaat.

Hoe word je advocaat?

Je kunt advocaat worden door een universitaire bachelor rechtsgeleerdheid te doen, en je studie te vervolgen met een master Nederlands recht. Of de mogelijkheid bestaat om door te stromen vanuit een HBO opleiding, moet je controleren bij de universiteit waar je je studie wil vervolgen.

Nadat je de universitaire opleiding afgerond hebt, is de volgende stap het solliciteren bij een advocatenkantoor. Als je wordt aangenomen, moet je eerst nog een periode van ongeveer drie jaar advocaat-stagiair worden. Je krijgt in deze periode gewoon betaald, het salaris wordt bepaald door de Nederlandse orde van Advocaten. Tijdens deze periode als advocaat-stagiair, volg je de beroepsopleiding advocaten. Het volgen van deze beroepsopleiding is verplicht voor elke beginnende advocaat, met als doel een deskundige te worden.