We hebben eerder al eens aandacht besteed aan het feit dat advocaten vaak niet goedkoop zijn en het verdedigen van je recht soms een kostbare zaak kan zijn. Toch is er wel een manier om tegen een relatief lage prijs verzekerd te zijn van goede rechtshulp. Met behulp van een rechtsbijstandverzekering kun je je namelijk verzekeren tegen de kosten van eventuele rechtszaken.

rechtsbijstandverzekering-rechtshulp-yuris

Er zijn verschillende soorten rechtsbijstandverzekeringen en bij de meeste verzekeraars kun je zelf de dekking selecteren. Zo kun je je bijvoorbeeld laten verzekeren voor rechtsbijstand bij verkeersconflicten, arbeidsconflicten of consumentenconflicten.

De premie die betaald moet worden voor de verzekering hangt uiteraard af van de dekking, maar over het algemeen geldt dat het bedrag dat jaarlijks aan premie wordt betaald een stuk lager is dan de kosten van een rechtszaak waarbij juristen of advocaten moeten worden ingehuurd.

Wat je bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering wel in je achterhoofd dient te houden is dat een verzekeringsmaatschappij alleen zal meewerken aan een zaak wanneer zij zelf inschatten dat er een reële kans is om de zaak te winnen. Het is dus niet mogelijk om zomaar kansloze zaken te starten.

Mocht de verzekering weigeren rechtshulp te bieden omdat zij geen reële kans zien om een zaak te winnen, dan kan er in de meeste gevallen om een second opinion van een onafhankelijke advocaat worden gevraagd. Als deze advocaat wel eens kans ziet om de zaak te winnen, dan zal hij de zaak zelf afhandelen.