juridische-hulpDe meeste mensen hebben maar enkele keren in hun leven rechtsbijstand of juridische ondersteuning nodig. Als je bijvoorbeeld ontslagen wordt, is het verstandig daarvoor juridische ondersteuning in te schakelen. Heb je een uitkering? Dan kan het zijn dat je problemen krijgt met je uitkeringsinstantie. Ook dan is rechtsbijstand of een andere vorm van juridische ondersteuning handig. Maar welke opties heb je?

1.       Rechtsbijstandverzekering

Met een rechtsbijstandverzekering hoef je je geen zorgen te maken over de kosten van een advocaat, die behoorlijk kunnen oplopen. Er is een groot aanbod aan gespecialiseerde verzekeraars  in deze markt. Verschil zit onder andere in; welke kosten gedekt worden, de maandpremie en of er sprake is van een eigen risico.

2.       Gratis adviesbureaus

Er zijn diverse instanties die gratis advies en informatie over juridische zaken geven. Vaak is dit advies wel beperkt, maar soms kun je er een heel eind mee komen. Voorbeelden:

  • Het Juridisch Loket geeft gratis informatie en advies. Als dat nodig wordt je voorzien van onafhankelijk advies voor de beste en meest betaalbare juridische ondersteuning.
  • Ook bij Rechtswinkels kun je voor gratis advies terecht, gegeven door rechtenstudenten.

3.       Advocaat

In sommige gevallen moet je je verplicht laten bijstaan door een advocaat, zoals in civiele procedures. In dat geval heb je te maken met een eiser die iets wil van de tegenpartij, de gedaagde. Beiden moet zich laten bijstaan door een advocaat. Via deze website kun je de beste advocaat zoeken voor je specifieke probleem.

4.       Deurwaarder of incassobureau

Als je verwikkeld bent in een procedure bij de kantonrechter, kom je in situaties dat je gebruik moet maken van de diensten van een deurwaarder of incassobureau.

5.       Belangenorganisaties

Er zijn verschillende belangenorganisaties die je advies kunnen geven over praktische juridische problemen. Op het gebied van vakantie, recreatie en verkeer kun je bijvoorbeeld de ANWB consulteren. Voor woonproblemen kun je bij de Woonbond terecht. Het Nibud is er om jou praktisch advies te geven over financiële kwesties. Ook zijn er Geschillencommissies die helpen om conflicten tussen ondernemers en consumenten op te lossen.