notarisservice-header

Iedereen van 16 jaar en ouder kan een testament maken, maar er zijn veel te weinig mensen in Nederland die hier gebruik van maken, zo stelt DELA. Daarom heeft Nederlands’ grootste uitvaartverzekeraar nu zelf een NotarisService geïntroduceerd. Leden kunnen tegen een vast tarief een testament, samenlevingscontract of huwelijkse voorwaarden laten opstellen.

Nederlanders vinden notaris te duur

Uit onderzoek van DELA bleek dat ruim 60% van de volwassenen van Nederlanders geen testament heeft, wegens uitstelgedrag, hoge kosten of het idee dat er toch niets te verdelen valt. Vooral de kosten van een notaris zijn voor veel mensen een drempel. Volgens DELA is het echter niet slim om de verdeling van goederen aan te laten komen op de wet: de wet schrijft immers niet voor wie wát krijgt, maar slechts de volgorde van erfgenamen. Romain Groenen, woordvoerder van DELA, onderbouwt de keuze voor een eigen notarisservice: “Tijdens gesprekken gaven onze klanten zonder testament geregeld aan dat zij graag zo’n document zouden laten opstellen als DELA deze service zelf zou aanbieden.”

De notarissen van DELA

Leden van DELA krijgen via de VoorelkaarDesk hulp van specialisten die het voorwerk doen. Een aangesloten notaris, die de klant zelf kan kiezen en die bovendien is aangesloten bij de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie, handelt vervolgens de zaak af, waarna de klant alleen nog naar het notariskantoor hoeft om de akte te ondertekenen. Een akte bij DELA is aanzienlijk goedkoper dan via de reguliere wegen: een testament is te verkrijgen voor €325, een samenlevingscontract voor €200 en huwelijkse voorwaarden voor €500. Deze prijzen zijn inclusief bijkomende kosten zoals btw en griffierechten. Volgens DELA-woordvoerder Martin Kersbergen zijn de prijzen altijd vast: “Er komen geen kosten bij, ongeacht wat een lid wil regelen in de akte.” Volgens de Consumentenbond is een testament bij DELA daarmee goedkoper dan bij de HEMA, die eerder al met een voordelige notarisservice kwam.

notarisservice-kaart-delaErven gemakkelijker mét testament

Volgens de wet is het zo dat wanneer iemand overlijdt zonder testament, de erfgenamen niet alleen recht hebben op een deel van de erfenis, maar ook verantwoordelijk gesteld worden voor de afwikkeling van de erfenis. Of degene hier nu zelf op zat te wachten of niet. Met deze NotarisService wil DELA de drempel voor het maken van een testament verlagen, zodat erfenissen volgens de wensen van de overledene verdeeld worden, en dit de erfgenamen niet belast.