wet van damTweede Kamerlid Van Dam deed een paar jaar geleden een voorstel om de wetgeving rondom het automatisch verlengen van abonnementen aan te passen. Dit was al jaren een doorn in het oog van veel consumenten omdat abonnementen automatisch met een jaar werden verlengd als er niet op tijd werd opgezegd. Het voorstel werd goedgekeurd en de Wet van Dam werd 1 december 2011 van kracht. Daarna zijn er nog een aantal belangrijke wijzigingen geweest die het opzeggen van abonnementen voor consumenten veel gemakkelijker maakt. Ook online wordt er door sites ingezet op het eenvoudiger maken van het opzeggen.

Opzegtermijn van maximaal 30 dagen voor automatisch verlengde contracten

Vóór 1 december 2011 had je als consument geen rechten als je een dag te laat was met het opzeggen van je abonnement. Geen advocaat die het had kunnen aanvechten. Nu geldt er bij automatisch verlengde abonnementen een opzegtermijn van maximaal 30 dagen. Een lopend contract mag dus niet meer voor een langere periode stilzwijgend worden verlengd.

Uitzonderingen

Er zijn verschillende situaties waar andere regels voor gelden en het is raadzaam te kijken of deze uitzondering ook geldt als je een nieuw abonnement afsluit. Andere regels zijn van toepassing op:

  • Abonnementen mobiele telefoons: als je een contract bent aangegaan voor meerdere jaren omdat je een gratis toestel hebt ontvangen, dan ben je verplicht het gehele abonnement uit te dienen. Wil je toch vroegtijdig opzeggen? In veel gevallen moet je dan een boete betalen.
  • Let op: ga je na het verlopen van je jaarcontract in op een nieuwe aanbieding, dan ga je een nieuw contract aan. Dat betekent dat je niet binnen 30 dagen kunt opzeggen, maar het hele abonnement moet uitzitten.
  • Je lidmaatschap bij een vereniging valt niet onder de Wet van Dam. Sport- en fitnessscholen wel! Maar bij je voetbalvereniging mag je lidmaatschap nog steeds stilzwijgend voor een jaar worden verlengd. Op verenigingen is namelijk het verenigingsrecht van toepassing.