De rechtspraak, hoe is dat eigenlijk georganiseerd in Nederland? Op deze pagina kun je er alles over lezen.

De rechter

Wetboeken-goed-

Iedereen dient zich aan die wetten en regels te houden. Indien dat niet gebeurt, komt er een rechter aan te pas. De rechter kan een straf opleggen aan degenen die zich niet aan de wetten en regels houden die gelden in Nederland. Ook kan een rechter een beslissing maken indien er twee partijen verwikkeld zijn in een conflict. De rechter is een onafhankelijke partij.

Rechtsgebieden

Er bestaan verschillende soorten van recht. Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen civielrecht, strafrecht en bestuursrecht. Civielrecht heeft betrekking op burgers of organisaties die verwikkeld zijn in een conflict verwikkeld zijn en er zelf niet uitkomen. Strafrecht spreekt vrijwel voor zich. Wanneer iemand de regels overtreden heeft, moet diegene een passende straf opgelegd worden. Bestuursrecht heeft te maken met de relatie tussen burger en de overheid of organisatie en overheid.

Organisatie rechtspraak

De organisaties waar recht wordt gesproken vallen samen onder de noemer ‘rechtspraak’.

Indien er sprake is van een conflictsituatie of andere situatie waar een rechter aan te pas moet komen, kom je eerst terecht bij de rechtbank. De rechter doet dan een uitspraak en de zaak is daarmee afgedaan. Mocht je het niet eens zijn met deze uitspraak, kun je in hoger beroep gaan. Je komt dan terecht bij het Gerechtshof. Mocht je het wederom niet eens zijn met de uitspraak, kun je ‘in cassatie gaan’. Je komt dan terecht bij de Hoge Raad. Zoals de naam al doet vermoeden, is de Hoge Raad de hoogste rechter op het gebied van rechten.