Veel mensen zien af van een gang naar de rechter wanneer men het idee heeft in het ongelijk gesteld te zijn. Sommigen zien op tegen lange procedures, maar ook angst voor eventuele kosten speelt vaak een rol. Daarom is het goed te weten welke kosten er nu eigenlijk bij een rechtszaak komen kijken en in welke gevallen u hier rekening mee dient te houden.

Allereerst is het belangrijk om onderscheid te maken tussen civiele en bestuursrechtelijke zaken enerzijds, en strafzaken anderzijds. Bij die eerste categorie zijn de kosten doorgaans voor, in het tweede geval niet tenzij u een advocaat inschakelt.

Welke kosten zijn er?

Spant u een civiele of bestuursrechtelijke rechtszaak aan, dan krijgt u allereerst te maken met griffierechten. Deze betaalt u om de rechtszaak te starten. Vervolgens zijn er kosten voor de advocaat, maar bijvoorbeeld ook voor een deurwaarder indien u de andere partij wilt dagvaarden. Wanneer u getuigen en deskundigen wilt oproepen zijn er ook kosten waar u rekening mee dient te houden.

Kosten bij winst of verlies rechtszaak

Wanneer u een rechtszaak wint, is het mogelijk dat de rechter de tegenpartij veroordeelt tot het betalen van de kosten van de rechtszaak. Vanzelfsprekend is dit echter niet. Verliest u de rechtszaak, dan is het niet zo dat u automatisch ook alle kosten dient te betalen. Er kan ook besloten worden dat deze gedeeld worden met de winnende partij.

Wilt u meer weten over de mogelijke kosten bij een rechtszaak? Dan is het ook verstandig om vooraf contact op te nemen met de verstrekker van uw rechtsbijstandverzekering.